LIBERĂ EXPRIMARE ȘI REFLECȚIE ASUPRA DREPTURILOR CETĂȚENEȘTI DE ZIUA TINERETULUI

dscf7036
Pe data de 2 mai 2013, începând cu ora 13,00, la Hotel Maria din Botoșani, a avut loc o întâlnire gen Garden Party (petrecere de grădină) cu prilejul inaugurării Zilelor Tineretului.
Au participat membri ai Asociațiilor IHTIS și Inimi la Unison, Grupul de copii ,,Steluțele”, îndrumat de înv. Marinela Mihai, de la Școala Gimnazială nr. 1 din Vorniceni, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Botoșani și ai Centrului Europe Direct.

În prima parte a întâlnirii, doamna Cornelia Paicu, din partea DJST Botoșani, a prezentat celor 50 de participanți programul manifestărilor din Zilele Tineretului la Botoșani, care se vor desfașura în perioada 2 – 9 mai.

Proiectul Asociației IHTIS, “Cunoscându-ne Drepturile – Combatem Discriminarea” care se va derula pe întreg parcursul anului 2013, proclamat Anul European al Cetățenilor, a fost inclus în calendarul acțiunilor DJST și în cadrul acestui proiect d-ra Mihaela Mihăescu, președinta acestei asociații a inițiat o acțiune sub același generic chiar de Ziua Tineretului.

D-ra Mihaela Mihăescu a vorbit despre acest proiect prin care dorește să-i facă pe tineri să conștientizeze faptul că este foarte important să-și cunoască drepturile cetățenești. Acest lucru nu e suficient însă dacă ei nu știu să și le exercite și să și le apere dacă este cazul.

Participanții, tineri cu și fără dizabilități, membri ai Asociației INIMI LA UNISON și membri ai Asociației IHTIS, au completat chestionare diferite. Unul dintre chestionare a urmărit facilitatea dreptului la liberă exprimare cu privire la statutul social, școlar și financiar al tinerilor discriminați deseori pe motiv de dizabilitate, iar cel de-al doilea a constituit un îndemn adresat tinerilor fără dizabilități la puţină reflecţie privind statutul social al semenilor cu dizabilităţi.

Tot d-ra Mihăescu a lansat și un concurs de fotografie intitulat ROŢI FĂRĂ RAMPE & RAMPE PENTRU ROŢI, care se dorește a fi în esență o pledoarie pentru facilitarea dreptului la liberă circulație al persoanelor cu dizabilități, dând posibilitatea celor care doresc să participe la acest concurs să semnaleze prin intermediul imaginilor fotografice atât aspecte pozitive cât și negative în ceea ce privește condițiile create pentru semenii noștri aflați în dificultate.

Dl Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a solicitat celor prezenți să completeze alte două chestionare privind conținutul publicației Euro- Botoșani – 2013 și al unor videoclipuri realizate în cadrul activităților desfășurate pe parcursul anului în curs în parteneriat cu instituții școlare mai ales, dar și cu O.N.G. – uri, o parte dintre ele derulate împreună cu tinerii care au fost prezenti la această acțiune.
(http://www.youtube.com/user/raducaj)



Oaspeții din Vorniceni, patru fetițe membre ale grupului ,,Steluțele” și apoi și tinerii din cadrul Asociației Inimi la Unison au oferit câte un program de colinde pascale, care au fost răsplătite cu aplauze de cei prezenți.

La final, prin amabilitatea dlui Radu Căjvăneanu , toți participanții s-au bucurat de o tratație deosebită, prilej cu care au interacționat , au schimbat impresii într-o atmosferă destinsă, plăcută, caldă, însorită și înmiresmată de început de mai.

Mulțumim d-rei Mihaela Mihaescu, care prin modestia, discreția, bunul simț, competența, integritatea, dar mai ales prin curajul și totala inplicare în tot ceea ce întreprinde , a câștigat increderea , respectul și prețuirea noastră și a tinerilor noștri și ne determină să-i fim alături, participând cu bucurie la acțiunile inițiate, așa cum de fiecare dată a fost și dumneaei prezentă și ne-a oferit ajutorul în organizarea acțiunilor noastre.

Nu în ultimul rând multumim dlui Radu Căjvăneanu, de care ne leagă atâtea frumoase amintiri datorită unei constante și îndelungi colaborări în cadrul actiunilor derulate în parteneriat , care ne-a bucurat făcând tinerilor noștri surprize plăcute, printre care și inedita modalitate de organizare a acestei acțiuni.

Ne dorim ca și în viitor să derulăm împreună actiuni care să aibă ecou în comunitatea in care traim, să învățăm să ne apărăm drepturile și să-i ajutăm și pe semenii noștri cu dizabilități să beneficieze de toate drepturile cetățenești.

A.R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s