PROCESIUNEA DE FLORII – PRILEJ DE BUCURIE SFÂNTĂ PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI BOTOȘĂNENI

Pe 27 aprilie 2013, în sâmbăta lui Lazăr, sute de botoșăneni, copii, tineri, maturi și vârstnici s-au reîntălnit ca în fiecare an la Procesiunea de Florii, care simbolizează Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Îmbrăcați de sărbătoare, în costume naționale, purtând stegulete cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim sau ramuri de salcie și flori, creștinii au participat cu bucurie la acest înălțător eveniment, intonând imnuri de slavă lui Dumnezeu.
Procesiunea a început în jurul orei 15. de la Biserica „Vovidenia”, urmând apoi un traseu care a cuprins Bisericile „Sf. Ioan Botezatorul”, „Sf. Nicolae”, „Sf. Voievozi” si s-a incheiat în jurul orei 17 la Biserica „Sf. Gheorghe”, unde a avut loc o scurta slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoti,iar la final, parintele protopop Lucian Leonte a ținut un cuvânt de învățătură.
Printre altele, părintele protopop a spus:

,, …Hristos Domnul este cel mai mare educator și învățător. Iar Sfânta Biserică, prin preoții pe care îi aveți, v-a dus la Hristos Domnul. De aceea are rol educator Sfânta Biserică, pentru că îl duce la Dumnezeu pe om și pe Dumnezeu Îl aduce în fiecare om, în fiecare suflet, în fiecare casă. Nimeni și nimic nu mai face asta, să bucure și pe bogat și pe sărac cu bucurie cerească. Nicaieri nu mai există un astfel de izvor din care să curgă o astfel de stare de împlinire. Decât la Biserică, unde prin Sfintele Taine, mai ales prin Sf. Liturghie, prin predicile lor, preoții vă adapă, vă oferă apa cea vie.
Ei bine, acest pelerinaj pe care l-am făcut împreună, această călătorie la câteva biserici, a fost o iesire din ale noastre cele obisnuite si firesti. In acelasi timp, traditia aceasta amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim. Era evident că Hristos Domnul era Împăratul. Nu pentru cei de sus, aceia nu Il voiau conducător, aceia Îl urau, Il asteptau să Îl prindă și să Îl răstignească, aceia Îl batjocoreau. Ați ascultat în Sfintele Evanghelii că în mod firesc s-a manifestat această admirație și recunoștință față de Împăratul Hristos în Ierusalim. Copiii care nu vorbeau, în brațele mamelor lor, strigau ,,Osana”. Poporul simplu a rupt ramuri de copac si striga ,,Osana”.

In Ierusalim, Hristos a intrat ca să arate că pentru a ajunge Împăratul de care vorbeau pruncii, trebuie să treci prin Săptămâna Patimilor, adică asumarea Sfintei Cruci.

Si fiecare avem Crucea noastră. Să nu o aruncăm, că nu este alta mai ușoară decât a noastră. A noastră Cruce este cea mai ușoară! Pentru cum suntem noi, pentru cât am făcut noi, pentru cât de prompt răspundem noi Lui Dumnezeu, Crucea pe care o purtăm noi în viața personală, în viața profesională, este cea mai ușoară, să o purtăm fără să cârtim!

Să o purtăm cu conștiința că sub Crucea aceea stă Harul lui Dumnezeu, puterea Lui si o duce împreună cu noi. De aceea Crucea duce la Înviere, la Învierea sufletului nostru!….”
A.R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s